Met de groei van e-learning neemt de vraag naar interactieve video toe. Steeds meer educatieve uitgevers zoeken een professionele tool voor het integreren van interactieve video in hun digitale lesmateriaal. In dit artikel vergelijken we 2 professionele tools voor het maken van interactieve video met elkaar: LesLinq versus hihaho. Welke tool past het beste bij jou?
Wat is interactieve video?
Interactieve video is video waar je interactieve elementen aan toevoegt. Hierdoor geef je de kijker controle over het afspelen van de video. Met het toevoegen van interactieve elementen zorg je ervoor dat de kijker maximaal betrokken wordt doordat hij/zij acties kan uitvoeren, zoals tussen verschillende video’s klikken, vragen beantwoorden, inzoomen etc. Je geeft de kijker keuzemogelijkheden en betrek hem/haar bij het verhaal. Hij/zij verandert van passief naar actief.
Video interactief maken
Je kunt video’s op verschillende manieren interactief maken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een interactieve structuur aan je video, met klikbare buttons of het gebruik van mouse-over effecten. De video reageert dan op de acties die de kijker onderneemt. De kijker bepaalt zelf wanneer hij welke content bekijkt.
Een andere manier om een video interactief te maken is door het leggen van een (tekst)laag over de video heen waarmee je de kijker om feedback vraagt. Bij toepassing voor e-learning kan dit bijvoorbeeld zijn: was de stof duidelijk? Ja / Nee. Elk antwoord leidt tot een ander vervolgscherm.
Interactieve video en e-learning
De kracht van het gebruik van interactieve video voor e-learning is dat het de gebruiker de mogelijkheid biedt om op eigen tempo door het materiaal te gaan en waar nodig delen te herhalen. Je kunt de stof opdelen in korte stukjes uitleg en deze bijvoorbeeld opvolgen met vragen die je in de video kunt beantwoorden. De stof wordt zo op een speelse manier behandeld en je houdt de aandacht van de kijker vast. Daarnaast biedt interacteve video je de mogelijkheid om op een leuke manier vragen te stellen over de stof. Hierdoor houd je de student scherp en wordt het leerrendement hoger.
Op welke elementen vergeleken we LesLinq met hihaho?
We vergeleken de 2 populaire auteurstools op hoofdlijnen. Hierbij keken we naar de volgende eigenschappen:
• Functionaliteit
• Mate van interactiviteit
• Gebruiksgemak
• Import/export mogelijkheden
• Prijs
Algemene info
Zowel LesLinq als hihaho zijn relatief nieuwe spelers op de markt van e-learning. De online tool van LesLinq bestaat sinds 2020 en is gericht op educatieve uitgevers en e-learning bedrijven die interactief digitaal lesmateriaal willen maken. Ook al is de tool vrij nieuw, het is ontwikkeld door Grafi Offshore, een bedrijf dat al 15 jaar actief is in de productie van digitaal lesmateriaal en het bouwen van Leerlingmanagementsystemen voor uitgevers.
Hihaho is sinds 2016 op de markt en richt zich vooral op het maken van interactieve video’s.
Functionaliteit
De online auteurstool van LesLinq kenmerkt zich doordat het -naast het maken van interactieve video- ook veel andere functionaliteiten biedt. Een belangrijk kenmerk is het open canvas dat je kunt inrichten zoals je wilt. Het is mogelijk om tekst, afbeeldingen, buttons, vormen, vragen, video en audio toe te voegen. Ook kan je Adobe PDF, Photoshop en Illustrator bestanden importeren. Daarnaast is het mogelijk om eigen audio en video op te nemen in LesLinq. De tool is gekoppeld aan de beeldbank Unsplash, zodat de gebruiker naast eigen materiaal ook een ruime keuze aan extern beeldmateriaal heeft. Last but not least beschikt LesLinq over een ‘collaborate’ functie om samen te werken aan digitaal lesmateriaal.
Hihaho heeft een focus op het maken van interactieve video. Met de online auteurstool van hihaho voeg je interactieve lagen over een geüploade video. Denk hierbij aan het plaatsen van vragen, inhoudsopgaves, pop-up menu’s, transparante klikbare lagen, hotspots, teksten, afbeeldingen, geluid en iframes. De kijker krijgt door de interactieve laag de regie en bepaalt zelf wat hij ziet. Zijn keuzes beïnvloeden het verloop van de video.
Belangrijke verschillen tussen LesLinq en hihaho zijn:
LesLinq biedt de mogelijkheid om video’s geanimeerd in beeld te laten komen. Je kunt video’s importeren vanuit YouTube of Vimeo. Ook is het mogelijk om direct vanuit de online tool een video op te nemen. Daarnaast biedt LesLinq meer vrijheid in de indeling van het scherm. In plaats van de video als basis te nemen, werk je vanuit een open canvas waarin je meerdere video’s kunt animeren en andere content kunt toevoegen, zoals tekst, beeld, vragen, geluid, etc.
Hihaho werkt op basis van je eigen geüploade video. Door de focus op video biedt hihaho een breder scala aan mogelijkheden, zoals het geven van ratings, feedback en scores en de mogelijkheid om video’s te ondertitelen.
Mate van interactiviteit
LesLinq biedt veel mogelijkheden om interactiviteit toe te voegen. Aan elk element (tekst, beeld, video, vraag, button of icon) dat je toevoegt aan het open canvas kan je een of meerdere ‘actions’ koppelen. Soorten actions die kunnen worden gebruikt zijn:
– Open URL
– Go to page
– Change property
– Change style
– Animate
– Play / stop video
– Play / stop audio
Aan elk los element kan je weer aparte stylingelementen koppelen, zoals kleur of transparantie. Faden, zoomen, slide in… In combinatie met de Actions zijn de mogelijkheden om elementen interactief te maken eindeloos.
De functionaliteit van hihaho is tweeledig: enerzijds hebben acties betrekking op het verloop van de video. Het is mogelijk de video te pauzeren of naar een ander deel van de video te springen. Anderzijds is het mogelijk om een functionaliteitslaag over een video heen te leggen. Als het om het maken van een interactieve video gaat biedt hihaho net wat meer functionaliteiten met betrekking tot het geven van ratings, feedback en scores en de mogelijkheid om video’s te ondertitelen. Verder verschillen de 2 tools niet veel van elkaar qua mogelijkheden in interactiviteit. Wanneer je breder kijkt naar de algemene functionaliteiten als auteurstool voor e-learning, zijn de mogelijkheden van LesLinq een stuk breder.
Gebruiksgemak
LesLinq is eenvoudig in gebruik, de leercurve is laag. Technische kennis is niet nodig om in korte tijd een volledige interactieve les te maken. In het open canvas van LesLinq is het direct zichtbaar wat je doet en waar je interactiviteit kunt toevoegen.
De tool van hihaho werkt met een tijdlijn. Als je nog geen ervaring hebt met het video maken, dan kan de leercurve wat hoger zijn. Beide tools hebben een gebruiksvriendelijke interface.
Import/export mogelijkheden
LesLinq biedt 4 mogelijkheden om video’s te gebruiken: via YouTube embed, Vimeo, een eigen upload of direct een video opnemen in LesLinq. Daarnaast kan je in LesLinq diverse andere bestandsformaten importeren en verder bewerken, zoals Powerpoint, PDF, Illustrator en Photoshop. Lessen kunnen gedeeld worden via een online link, maar het is ook mogelijk om lesmateriaal te downloaden als HTML5 bestand. Bovendien is het mogelijk om LesLinq te koppelen met Moodle of op maat te integreren met elk gewenst LMS.
Als het om importeren gaat beperkt hihaho zich tot videobestanden. Je uploadt video’s rechtstreeks naar hihaho of vanuit een video platform zoals Vimeo. Je kunt hihaho via Scorm of API integreren met Content Management Systemen en Leerling Management Systemen. Daarnaast is het mogelijk om video’s via een link of embed-code te delen. Het platform is gebaseerd op video, de output is ook altijd een interactieve video.
Prijs
Bij LesLinq kan je een gratis testaccount aanvragen. Wanneer je projecten wilt downloaden, dien je een abonnement af te sluiten. Een abonnement op de auteurstool is € 99,- per maand. Wil je projecten delen via e-mail, SMS of QR-code? Dan is het LesLinq platform de geschikte oplossing.
Net als bij LesLinq kan je hihaho ook gratis gebruiken. Wil je video’s publiceren en delen, dan betaal je per video eenmalig 97,-. Wil je meer video’s maken of met meerdere auteurs werken? Dan biedt hihaho een licentie op maat. Hierbij is ook een white label player zonder hihaho logo mogelijk.
Conclusie
Welke auteurstool het beste bij je past hangt af van een aantal factoren, zoals:
– de functionaliteiten die je zoekt
– de mate van interactiviteit die je wilt gebruiken
– hoe belangrijk je extra functionaliteit naast video vindt
– je technische kennis
– je budget
– etc.
Wanneer je op zoek bent naar een brede auteurstool met open canvas, veel flexibiliteit en veel mogelijkheden om lesmateriaal interactief te maken, is LesLinq een goede keuze. Wil je juist een tool met de volledige focus op video? Dan is Hihaho de moeite waard om verder te onderzoeken.
In onderstaande tabel vind je een samenvatting van de vergelijking.
Twijfel je nog?
Bijna elke auteurstool bied je de mogelijkheid om een demo aan te vragen. Dit is de beste manier om een tool op haar toegevoegde waarde te beoordelen.
Maak kennis met LesLinq
Wil je gratis kennismaken met LesLinq? Plan direct een demo in of maak een gratis account aan om zelf even rond te kijken. Heb je vragen? Bel Chris Hof op 0618 134 501 of stuur een e-mail.